Live

David Ritschard

Biljetter ej tillgänliga
Biljetter
Det är inte möjligt att köpa biljetter till detta evenemang. Evenemanget har redan ägt rum.
Datum
10 december
Plats
Stora scenen

Det var en lätt euforisk stämning på Innergården den 12 augusti när Karlstad för första gången fick uppleva Sveriges nya favorit. Efter alla hyllade framträdanden under Kalasturnén är vi nu oerhört glada att ha lyckats knipa ett av datumen på hans höst- och vinterturné. Lördag 10 december står han på Nöjesfabriken stora scen.

DAVID RITSCHARD
David Ritschard sträcker ut sina armar, lutar sig fram och låter publiken fånga honom. Den 2000 personer starka åskådarskaran för honom på sina händer genom konsertlokalen. David sluter ögonen. Platsen är Fållan, söderort, Stockholm. Våren 2022. På ett år har David Ritschard blivit en av Sveriges mest älskade och omtalade nya artister.

Albumet Blåbärskungen släpptes hösten 2021 och föregicks av en rad uppmärksammade singlar. Visst hade en stadigt växande skara fans upptäckt honom tidigare än så. Från åren som hårt arbetande medlem i bluegrass- och countrybanden Spinning Jennies och The Greenline Travellers över till rosade solodebuten Brobrännaren från 2019.

Men med Blåbärskungen föll saker på plats på allvar. Aftonbladet kallade det ”Årets album” och DN ”Smått genial”. För att bara ta två exempel ur floden av goda vitsord från pressen.

Framför allt var det hos publiken något hände. Från att ha varit en angelägenhet för en mindre skara konnässörer vidgades fanbasen åt alla håll och kanter. Människor från de mest skilda åldrar och bakgrunder strömmade till konserterna och spred ordet om mannen från Björkhagen.

”Rösterna blir fler, karaktärerna färre” sjunger Ritschards turnékamrater Bob Hund. Davids uppenbarelse blev en motvikt till den sanningen. Hans generösa, uppriktiga, humoristiska och egensinniga person var något folket inte visste att de saknat men omedelbart omfamnade.

Mest handlar framgångarna dock inte om David Ritschards egen person, utan dom han sjunger om. De livsöden, världar och berättelser som befolkar hans låtar. Ofta tagna ur en arbetarklass verklighet som annars inte skildras i svensk musik. Dessutom tecknade med en särdeles skicklig poetisk precision och medmänsklig värme.

Efter att i sommar ha varit en del av den riksomfattande Kalasturnen är det i höst åter dags att ge sig ut på vägarna. I samband med det släpps ny musik, ”Rockbotten EP” i oktober. Turnén kröns av hela tre konsertkvällar på rad i hemstaden Stockholm.

Publikens händer kommer bära David Ritschard högt och länge.

 

Så här skrev pressen om albumet ”Blåbärskungen”:

”Årets album” – Aftonbladet (4/5)
”Ett mästerverk” – HiFi & Musik (5/5)
”Smått genial” – Nöjesguiden (5/6)
”Går rakt in i hjärtat” – Göteborgs-Posten (4/5)
”Närmast Kaurismäkigt lakoniska förortsskildringar” – Dagens Nyheter (4/5)
”Iakttagelseförmåga och känsla” – Sydsvenskan (4/5)
”Gröna linjens Hank Williams har såväl sväng som berättelser” – GAFFA (5/6)
”Länge leve förortscountryn” – DI Weekend (4/5)
”Skär upp ens hjärta som vore det en bakiscalzone” – Proletären
”Svensk country har aldrig låtit bättre” – Borås Tidning (4/5)
”Ett steg längre in mot det blödande hjärtat” – Lira
”Den klassiska söderproletärrocken mår alldeles utmärkt” – HYMN
”En crooner og historieforteller helt utenom det vanlige” – iTromsø (5/6)
”Kongen af Sverige” – Ekstra Bladet (5/6)

Mer information

När Lördag 10 dec
Nöjesfabriken öppnar 14.00
Dörrar till konsertlokal 19.00
Stagetime ca 20.00
Ålder 18+
Biljett Begränsat antal Early Bird 295:- Ordinarie 395